V prešovskej nemocnici otvorili nové endoskopické pracovisko

29.09.2023 Prešov

Prešov 28. septembra (TASR) - Nové endoskopické pracovisko otvorili vo štvrtok vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Je súčasťou chirurgického oddelenia. Začali na ňom robiť aj výkony, ktoré prešovská nemocnica doteraz nevykonávala.

"Mali sme malé endoskopické pracovisko v rámci chirurgického oddelenia. Urobili sme nové kompletné endoskopické pracovisko s dvoma sálami a anestéziologickým zázemím, to znamená aj s budiacou miestnosťou. Súčasťou rekonštrukcie bola aj rekonštrukcia chirurgickej jednotky intenzívnej starostlivosti, ktorá sa nachádza v tomto trakte," uviedol primár chirurgického oddelenia a medicínsky námestník nemocnice pre chirurgické odbory Jaroslav Barla.

Pracovisko bude poskytovať komplexné endoskopické vyšetrenia dolnej a hornej časti tráviaceho traktu, ako aj endoskopickú retrográdnu cholangiopankreatikografiu (ERCP) a endosonografiu.

"Napríklad vyšetrenie ERCP sa v podstate v Prešove v podstate vôbec nerobilo a takisto aj endosonografia. Sú to vyšetrenia, ktoré potrebujú pomerne nákladné technické vybavenie. ERCP je vyšetrenie, ktorým sa dajú diagnostikovať a aj liečiť ochorenia žlčových ciest. To znamená, či sú to kamene alebo sú to stenózy zúženia žlčových ciest, ktoré sú spôsobené nádorovými ochoreniami v oblasti pankreasu a takisto v oblasti žlčových ciest a pečene. Pacientov sme museli posielať po celom Prešovskom kraji, takisto do Ružomberka alebo niekde inde," vysvetlil Barla. Počas plnej prevádzky budú môcť denne urobiť sedem až osem vyšetrení. Jedno trvá niekedy aj hodinu.

Primárka oddelenia klinickej onkológie Jaroslava Lešková vidí prínos pracoviska v diagnostike, najmä malígnych ochorení: "Hlavne pri karcinómoch žlčových ciest, karcinómoch pankreasu, kde vlastne vieme zaviesť drenáž do žlčovodov a týchto ťažko chorých pacientov nemusíme prevážať buď na košické pracovisko, alebo do Popradu, Ružomberka. Čiže táto diagnostika bude už u nás sprístupnená a takisto pri zavedení nového endosonografického vyšetrenia bude pokrok v liečbe malignít, hlavne karcinómov, pažeráka, žalúdka, karcinómov pankreasu a kolorektálneho karcinómu." Ako povedala, skráti sa tiež čas čakania na vyšetrenie.

Doterajšiu absenciu pracoviska vníma riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník vzhľadom na jej veľkosť a význam v regióne ako hendikep. "Keď sa porovnávame s inými nemocnicami podobnej veľkosti a podobného významu, tak tie nemocnice toto pracovisko majú. Takže to bol dôvod, aby sme pacientom z nášho kraja umožnili, aby nemuseli cestovať inde. Financovali sme to z dvoch zdrojov, časť vo výške približne 529.000 eur bola zo štrukturálnych fondov Európskej únie na prístrojovú časť. Rekonštrukčné práce sme financovali z vlastných zdrojov vo výške 540.000 eur," priblížil Šarník.

Na nové pracovisko prijali dve sestry a zvyšný personál presunuli z iných pracovísk nemocnice. Predpokladajú, že do budúcna zamestnajú do desať lekárov a sestier.
 

Vyberte región